Kategorije

ponedjeljak, 7. srpnja 2014.

Višnjasta čarolija







Sastojci:


Biskvit:

  •  4 jaja
  •  100g sećera
  •  100g butera
  •  100g čokolade
  •  110g brašna
  •  20g gustina
  •  1 kesica vanil sećera

Krema:

  • 6 dl slatke pavlake
  •  200g krem sira
  •  100g sećera u prahu
  •  1,5 kesica instant želatina
  •  1 kesica šlag fixa
  •  150g crne mliečne čokolade
  •  20ml soka od kompota (od višanja)

Puding od višanja:

  •  1 tegla kompota od višanja
  •  2 kašike sećera
  •  2 kašike gustina

Ganache:

  •  220ml slatke pavlake
  •  200g crne mliječne čokolade
  •  I još: 30 ml soka od višanja( iz kompota) za prelivanje biskvita


Priprema:




1
Uključite pećnicu na 180°C.
Otopite čokoladu sa buterom pa malo prohladite.
Umutite jaja sa sećerom i vanil sećerom pa postepeno dodajte brašno sa gustinom i na kraju pažljivo umiješajte otopljenu i prohladjenu čokoladu sa buterom. Sve dobro sjedinite pa masu izlijte u već pripremljen kalup(26cm)sa pek papirom.
Pecite oko 15-20 min.
Gotov biskvit ohladite i presijecite na pola tako da dobijete dva biskvita.

2
Za puding od višanja:
 Kompot od višanja sipajte u šerpu, odvojite 50ml soka na stranu. U ostatak stavite dve kašike sećera pa kratko prokuvajte(ukoliko su višnje krupnije, možete ih isitniti). Gustin razmutite u malo vode pa dodajte u provrele višnje,brzo miješajte dok se ne zgusne, a onda sklonite sa vatre.
Jedan biskvit postavite u kalup,prelijte sa 5-6 kašika soka od kompota i premažite vrućim pudingom od višanja.
Potom ostavite da se hladi.

3
Dobro umutite slatku pavlaku pa joj dodajte umućen krem sir sašećerom u prahu. Lijepo sjedinite.
Instant zelatinu spremite prema uputstvu na kesici pa umiješajte uz brzo mijeešanje u slatku pavlaku,dobro izmešajte i dodajte kesicu šlag fixa.
Pripremljenu kremu podelite na pola.
U jednu polovinu dodajte 150g otopljene čokolade,dobro izmiješajte i nanesite u kalup preko pudinga od višanja,fino izravnjajte.
U drugu polovinu kreme dodajte 20 ml soka od višanja(iz kompota) izmiješajte i fino razmažite preko čokoladne kreme. Poklopite preostalim biskvitom i njega prelijte sa 5-6 kašika soka od kompota.

4
Ganache:
Čokoladu izlomite i prelijte slatkom pavlakom pa stavite na srednju vatru da se otopi,stalno miješajte i vodite računa da ne provri.
Gotov ganache prelijte preko biskvita i ostavite tortu u frižider na hladjenje( najbolje je da prenoci).
Ohladjenu tortu ukrasite po želji.





Preuzeto sa: coolinarika.com                                                      Autor:JelenaLoknica

Nema komentara:

Objavi komentar