Kategorije

četvrtak, 17. srpnja 2014.

Šarena mađarica





Sastojci:


Kore:

  • cca 900 g brašna (pola meko, pola oštro)
  •  10 g praška za pecivo
  •  3 kom bjelanca + pola žličice soli
  •  300 g šećera u prahu
  •  300 g omekšalog maslaca
  •  300 g punomasnog kiselog vrhnja
  •  2 žlice ruma
  •  2 žličice arome vanilije
  •  za polovicu tijesta, 1 žlica ruma i 30g gorkog kakaa

Krema:

  • 2,4 l mlijeka
  •  400 g šećera
  •  200 g škrobnog brašna
  •  200 g oštrog brašna
  •  2 žličice arome vanilije
  •  4 žlice ruma
  •  400 g maslaca
  •  150 g bijele kuverture
  •  150 g tamne kuverture + 1 žlica gorkog kakaa

Glazura:

  • 200 g tamne kuverture
  •  1 žličica arome vanilije
  •  7 žlica ulja ili 1 čašica slatkog vrhnja (200 g)
  •  po želji, prošarati bijelom kuverturom




Priprema:




1
Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancima i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje, rum i aromu vanilije, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Podijeliti na dva dijela i u drugi umijesiti gorki kakao sa žlicom ruma. Tijesto će biti meko, sjajno i podatno. Možete valjati odmah, a može Vas i pričekati u hladnjaku.


2
Lagano pobrašniti silikonsku podlogu i baciti se na posao - prvo valjajte svijetle kore jer će vam one pokazati koliko se tamne moraju peći kasnije. Svaki dio tijesta podijeliti na 4 jednaka dijela, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tankooo. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok poprimi laganu žućkastu boju po krajevima, gotova je! Otprilike nekih 6-7 minuta. Uključite si tajmer za ostale kore kasnije.




3
Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Bijele na bijele, tamne na tamne, opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade.

4
Zakuhati čvrstu kremu (obavezno odvojiti barem 700 ml hladnog mlijeka da u njemu dobro razmutite praškaste sastojke), u vruću kremu umiješati rum i maslac, sjediniti. Podijeliti na dva dijela - u jednom otopiti bijelu kuverturu a u drugom tamnu sa žlicom kakaa. Svaki dio kremice podijeliti na 4 jednaka dijela (ja ih stavim u 8 malih zdjelica i svaku prekrijem sa komadićem folije da mi se ne stvori korica). Filati odmah! Kad špatulicom zagladite kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime pritisnite koru, tako će se krema ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... kreće se sa crnom korom i kremom, dalje bijela kora i krema, ... NIJE POTREBNO opterećivati kolač, kore su meke i treba im svega par sati da omekšaju! Ostaviti preko noći u hladnjaku, sutradan glazirati.

5
Za glazuru se svi sastojci otope u MW ili na pari, i glazura se odmah prelije preko kolača. ŽLICOM zagladiti i lupnuti o stol da se ravnomjerno rasporedi. Za tridesetak minuta već možete rezati kolač. Preporučam skalpel! Ne ga tražiti u nečijoj radioni, već otići do najbliže trgovine i kupiti si jedan samo za kolače. Nije potrebno smarati se niti vrućom vodom, samo skalpel obrisati nakon SVAKOG reza. Moćete velikim ravnalom označiti buduće rezove (svaki kolačić 3x5cm) i kasnije proći skalpelom kroz njih te prošarati otopljenom bijelom kuverturom.


Savjet autora:
Za dobru mađaricu su potrebni i kvalitetni sastojci! Nemojte koristiti margarin za tijesto, u kremu ga možete ubaciti ako vam je to previše maslaca sve zajedno.
Svi sastojci neka budu sobne temperature... moje brašno stoji u kuhinji pa je uvijek rastresito. Prosijte ga barem dva puta, isto kao i šećer u prahu...
I još nešto - ako se pribojavate količine - s pravom se pribojavate!! :D Ovo je za velike obitelji i posebne prigode. Slobodno si prepolovite sastojke, a možete i proračunati na 2/3. Kolač je predivan, izdašan, mmmmekan, pa čak i sočan... reže se savršeno, kao da vam skalpel klizi kroz blok maslaca :-) I može stajati do tjedan dana... svakim danom je sve bolja i bolja.






Preuzeto sa: coolinarika.com                                                     Autor: VioletLove

Nema komentara:

Objavi komentar