Kategorije

srijeda, 9. srpnja 2014.

Princes torta





Sastojci:


Tijesto:

  •  3 jaja
  •  100gr sećer
  •  120gr brašna
  •  20gr gustin
  •  1 pecivo
  •  3kašike sok od narandže
  •   rendana kora od jedne narandže

Princes krofne:

  •  250 ml voda
  •  125 ml ulje
  •  250 gr brasna
  •  4 jaja


Bijeli fil:

  • 1/2l mlijeko
  •  2 pudinga od vanile
  •  100gr bijele čokolade
  •  6 kašika sećera
  •  100 ml slatka pavlaka
  •  1 i 1/2 kesica želatina


Crni fil:

  • 1/2l mlijeko
  •  2 pudinga od čokolade
  •  100gr crne čokolade
  •  6 kasika secer
  •  100 ml slatka pavlaka
  •  1 i 1/2 kesica zelatin

Grijaz:

  • 100gr lješnjaka
  •  150 gr seker


...još:

  • 300 ml slatka pavlake



Priprema:




1
Umutite tri žumanjca  sa 50 gr šećera i tri kašike soka od narandže. Bjelanca mutite posebno sa 50 gr šećera pa onda dodajte u posudu sa žumanjcem. Kašikom lagano promiješajte. Dodajte brašno, gustin , prašak za pecivo i rendanu koru jedne narandže.Promiješajte i stavite u kalup da se peče na 180 stepeni. Pečenu tortu podijelite na dva dijela.


2
U dublji sud stavite vodu i ulje da proključa pa dodajte brašno i miješajte dok se tijesto skupi kao lopta. Zatim sklonite sa vatre .Kad se tijesto malo prohladi dodajite jedno po jedno jaje miješajući kašikom ili mikserom da se spoje u ujednačenu smjesu.

3
Manjom  kašičicom stavljajte od tijesta na papir za pečenje a medju njih ostvite mijesto da narastu. Pecite u zgrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta bez otvaranja rene. Gotove ostavite da se ohlade. 

4
Za to vrijeme naprvite fil. Za bijeli fil skuhajte dva pudinga od vanile sa 6 kašika šećera. Jednu i pol kesicu želatina stavite sa nekoliko kašika hladne vode da se rastopi. Slatku pavlaku umutite i dodajte u puding. Dodajte i bijelu čokoladu da se istopi. Na kraju dodajte želatin i sve dobro promiješajte.


5
Na isti način skuhajte i crni fil, razlika je što kuhate puding od čokolade i dodate sto grama crne čokolade.





6
Princes krofne presijecite na pola i napunite sa crnim filom.

7
Teijsto za tortu presijecite na pola i stavite na tacnu  za služenje. Oko nje stavite obruč od kalupa za torte. Vrz torte stavite pola od crnog fila i razmažite.Vrz njega poredajte jedna do druge princes krofne.


8
Vrz njih stavite bijeli fil i poravnjajte da fil lijepo udje u sve praznine . Odozgo vrz belog fila stavite drugu polovinu crnog fila . Na kraj stavite drugu polovinu tijesta za torte. Tako pripremljenu tortu stavite na nekoliko sati u frižider da se fil stvrdne.


9
Za grijaz stavite 150 grama sećera sa jednu kašiku vode da se otopi i promijeni boju pa dodajte krupno mljevene lješnjake. Gotovu smjesu izlijte na papir za pečenje. Kada se stvrdne tuckom isitnite grijaz na sitne komade.


10
Kad se torta ohladi izvadite obruč i tortu prmackajte sa umućenu slatku pavlaku .Ukrasite je odozgo sa grijazom. U ovom slučaju stvljeni su na kraju cijeli lešnjaci koji su predhodno potopljeni u karamel,  a stvrdnut karamel je poslije stavljen na tortu.




Preuzeto sa: coolinarika.com                                                         Autor: ljiljana04

Nema komentara:

Objavi komentar