Sastojci:
Tijesto:
- 3 jaja
- 100gr sećer
- 120gr brašna
- 20gr gustin
- 1 pecivo
- 3kašike sok od narandže
- rendana kora od jedne narandže
Princes krofne:
- 250 ml voda
- 125 ml ulje
- 250 gr brasna
- 4 jaja
Bijeli fil:
- 1/2l mlijeko
- 2 pudinga od vanile
- 100gr bijele čokolade
- 6 kašika sećera
- 100 ml slatka pavlaka
- 1 i 1/2 kesica želatina
Crni fil:
- 1/2l mlijeko
- 2 pudinga od čokolade
- 100gr crne čokolade
- 6 kasika secer
- 100 ml slatka pavlaka
- 1 i 1/2 kesica zelatin
Grijaz:
- 100gr lješnjaka
- 150 gr seker
...još:
- 300 ml slatka pavlake
Priprema:
1
Umutite tri žumanjca sa 50 gr šećera i tri kašike soka od narandže. Bjelanca mutite posebno sa 50 gr šećera pa onda dodajte u posudu sa žumanjcem. Kašikom lagano promiješajte. Dodajte brašno, gustin , prašak za pecivo i rendanu koru jedne narandže.Promiješajte i stavite u kalup da se peče na 180 stepeni. Pečenu tortu podijelite na dva dijela.
2
U dublji sud stavite vodu i ulje da proključa pa dodajte brašno i miješajte dok se tijesto skupi kao lopta. Zatim sklonite sa vatre .Kad se tijesto malo prohladi dodajite jedno po jedno jaje miješajući kašikom ili mikserom da se spoje u ujednačenu smjesu.
3
Manjom kašičicom stavljajte od tijesta na papir za pečenje a medju njih ostvite mijesto da narastu. Pecite u zgrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta bez otvaranja rene. Gotove ostavite da se ohlade.
4
Za to vrijeme naprvite fil. Za bijeli fil skuhajte dva pudinga od vanile sa 6 kašika šećera. Jednu i pol kesicu želatina stavite sa nekoliko kašika hladne vode da se rastopi. Slatku pavlaku umutite i dodajte u puding. Dodajte i bijelu čokoladu da se istopi. Na kraju dodajte želatin i sve dobro promiješajte.
5
Na isti način skuhajte i crni fil, razlika je što kuhate puding od čokolade i dodate sto grama crne čokolade.
6
Princes krofne presijecite na pola i napunite sa crnim filom.
7
Teijsto za tortu presijecite na pola i stavite na tacnu za služenje. Oko nje stavite obruč od kalupa za torte. Vrz torte stavite pola od crnog fila i razmažite.Vrz njega poredajte jedna do druge princes krofne.
8
Vrz njih stavite bijeli fil i poravnjajte da fil lijepo udje u sve praznine . Odozgo vrz belog fila stavite drugu polovinu crnog fila . Na kraj stavite drugu polovinu tijesta za torte. Tako pripremljenu tortu stavite na nekoliko sati u frižider da se fil stvrdne.
9
Za grijaz stavite 150 grama sećera sa jednu kašiku vode da se otopi i promijeni boju pa dodajte krupno mljevene lješnjake. Gotovu smjesu izlijte na papir za pečenje. Kada se stvrdne tuckom isitnite grijaz na sitne komade.
10
Kad se torta ohladi izvadite obruč i tortu prmackajte sa umućenu slatku pavlaku .Ukrasite je odozgo sa grijazom. U ovom slučaju stvljeni su na kraju cijeli lešnjaci koji su predhodno potopljeni u karamel, a stvrdnut karamel je poslije stavljen na tortu.
Preuzeto sa: coolinarika.com Autor: ljiljana04
Nema komentara:
Objavi komentar