Krastavac ima najmanju energetsku vrednost od svih povrtarskih kultura (100 g ovog povrća ima samo 14 kcal) što je uslovljeno malim sadržajem belančevina, masti i ugljenih hidrata, a velikim sadržajem vode. Biološka vrednost ovog povrća je, međutim, u njegovom bogatom mineralnom sastavu, posebno kalijuma i magnezijuma.
Vrsta jela | Vrijeme spremanja | Broj porcija | Tezina spremanja |
---|---|---|---|
Napitak | 15min | 4 | 1 2 3 4 5 |
Sastojci:
- 1 krastavac
- 1 avokado
- sok od limuna
- 5 kocki leda
- peršunov list
- so
Priprema:
1
Avokado oljuštiti, izvaditi košticu i iseći na manje komade.
2
Krastavac oljuštiti i iseckati.
3
Staviti u blender avokado i krastavac, a zatim izmiksati. Dodati sok od limuna, peršunov list, so i kockice leda. Miksirati dok se led ne usitni, sipati u čašu i ukrasiti.
Info:
Avokado sadrži znatnu količinu masnoća, ali dominiraju mononezasićene masne kiseline, koje imaju zaštitni efekt na kardiovaskularni sistem. Uz to, avokado sadrži vitamine E, C, B2 i B6, folnu kiselinu i biljna vlakna. U obrocima poput ovog, koji ima izuzetno visok udeo masnoća, povremeno mogu uživati isključivo zdrave, fizički aktivne osobe.
Preuzeto sa: kuhinjica.rs Autor: /
Nema komentara:
Objavi komentar