Sastojci:
Kore: (mjere za jednu koru, peći dvije ovakve) :
- 5 kom bjelanaca
- 5 kašika šećera
- 100 gr mljevenih oraha
- 1 kašika brašna
Prvi fil:
- 10 kom žumanaca
- 10 kašika šećera
- 8 (punih) kašika gustina
- 600 ml mlijeka
- 250 gr putera
- 5 kašika prah šećera
- aroma vanile
Drugi fil:
- 300 gr šećera
- 200 gr rijezge oraha
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
1
Kore:
Umutiti čvrst sneg od bjelanaca, potom dodati šećer. Lagano miješajući dodati brašno i orahe.
Masu sipati u plehu koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Peći u zagrijanoj rerni na oko 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ivica pleha.
Peći dvije ovakve kore.
U ovom slučaju je korišten pleh prečnika 28 cm.
Umutiti čvrst sneg od bjelanaca, potom dodati šećer. Lagano miješajući dodati brašno i orahe.
Masu sipati u plehu koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Peći u zagrijanoj rerni na oko 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ivica pleha.
Peći dvije ovakve kore.
U ovom slučaju je korišten pleh prečnika 28 cm.
2
Fil :
Sipati 400ml mlijeka u šerpu, tome dodati šećer pa sve staviti na šporet da provri.
Posebno umutiti 200 ml mlijeka sa žumancima i gustinom. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice.
Kada mlijeko provri dodati masu od mlijeka, žumanaca i gustina. Sve zajedno prokuhati, neprekidno miješajući dok se masa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac sa prah šećerom. Kada je fil hladan sjediniti ga sa umućenim maslacem. Na kraju dodati aromu vanile.
Sipati 400ml mlijeka u šerpu, tome dodati šećer pa sve staviti na šporet da provri.
Posebno umutiti 200 ml mlijeka sa žumancima i gustinom. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice.
Kada mlijeko provri dodati masu od mlijeka, žumanaca i gustina. Sve zajedno prokuhati, neprekidno miješajući dok se masa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac sa prah šećerom. Kada je fil hladan sjediniti ga sa umućenim maslacem. Na kraju dodati aromu vanile.
3
Fil :
Šećer staviti u šerpu, lagano ga istopiti miješajući da se ne bi zapalio. Kada je šećer skroz istopljen u njega dodati rijezge oraha. Sve izliti na pek papir i ostaviti da se ohladi.
Kada je masa ohlađenja samljeti je ili je usitniti tučkom.
Umutiti slatku pavlaku. Vodite računa da je ne umutite previše. Ako je previše umutite dodajte malo mlijeka oko 1dl tako da masa bude kremasta i lagana za mazanje.
Odvojte malo grilijaša za posipanje preko torte, oko 3-4 kašike.
U slatku pavlaku dodajte izmrvljeni grilijaš.
Umjesto slatke pavlake možete koristiti i šlag.
Šećer staviti u šerpu, lagano ga istopiti miješajući da se ne bi zapalio. Kada je šećer skroz istopljen u njega dodati rijezge oraha. Sve izliti na pek papir i ostaviti da se ohladi.
Kada je masa ohlađenja samljeti je ili je usitniti tučkom.
Umutiti slatku pavlaku. Vodite računa da je ne umutite previše. Ako je previše umutite dodajte malo mlijeka oko 1dl tako da masa bude kremasta i lagana za mazanje.
Odvojte malo grilijaša za posipanje preko torte, oko 3-4 kašike.
U slatku pavlaku dodajte izmrvljeni grilijaš.
Umjesto slatke pavlake možete koristiti i šlag.
4
Tortu filovati kora-fil 1- fil 2- kora- fil 1- fil 2. Odozgo posuti grilijašem.
Tortu služiti rashlađenu.
Tortu služiti rashlađenu.
Preuzeto sa: coolinarika.com Autor: boby
Nema komentara:
Objavi komentar