Vrsta jela | Vrijeme spremanja | Broj porcija | Tezina spremanja |
---|---|---|---|
Keks | 35min | 20 | 1 2 3 4 5 |
Sastojci:
- 1 jaje
- 100g šećera
- kašičica vanilin šećera
- 70g putera
- 140g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 70g gustina (kukuruznog skroba)
- 100g čokolade ili čokoladnih kapljica (chocolate chips)
- 50g lješnika
- 1 kašika kakaa
Priprema:
1
Zagrijte rernu na 180°C.
2
U suvom tiganju propržite lješnike 4-5 minuta na srednjoj vatri. Sklonite ih iz tiganja i kad se malo prohlade iscjeckajte na krupno. Ako ne koristite čokoladne kapljice, onda isjeckajte i čokoladu na kockice.
3
Ručnom mutilicom izmiješajte jaje, šećer, vanilin šećer i omekšali ili istopljeni puter.
4
U posebnoj posudi sastavite brašno, prašak za pecivo i gustin.
5
Mokroj smjesi dodajte suvu i sjedinite miješajući drvenom kašikom. Zatim dodajte lješnike, čokoladu (ostavite malo sa strane za posipanje) i kašiku prosijanog kakaa. Miješajte kratko, dovoljno da se sve spoji, ali da tijesto ipak ostane malo prošarano.
6
Pravite kuglice i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Lagano ih pritisnite prstima i pospite preostalim lješnicima i čokoladom. Ja sam pravila manje kekse i ispalo ih je 20-ak.
7
Peći oko 15 minuta.
8
Gotove keksiće ostavite da se ohlade 10-ak minuta i počnite sa uživanjem :). Ukoliko vam nešto preostane, čuvajte ih u zatvorenoj metalnoj kutiji i biće svježi danima, pa čak i ukusniji jer će malo omekšati.
Preuzeto sa: natanjiru.com Autor: Milica
Nema komentara:
Objavi komentar