Kategorije

petak, 11. srpnja 2014.

Čokoladni keks sa lješnicima





Vrsta jela Vrijeme spremanja Broj porcija Tezina spremanja
Keks 35min 20 1 2 3 4 5





Sastojci:



  • 1 jaje
  • 100g šećera
  • kašičica vanilin šećera
  • 70g putera
  • 140g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 70g gustina (kukuruznog skroba)
  • 100g čokolade ili čokoladnih kapljica (chocolate chips)
  • 50g lješnika
  • 1 kašika kakaa





Priprema:




1
Zagrijte rernu na 180°C.


2
U suvom tiganju propržite lješnike 4-5 minuta na srednjoj vatri. Sklonite ih iz tiganja i kad se malo prohlade iscjeckajte na krupno. Ako ne koristite čokoladne kapljice, onda isjeckajte i čokoladu na kockice.

3
Ručnom mutilicom izmiješajte jaje, šećer, vanilin šećer i omekšali ili istopljeni puter.

4
U posebnoj posudi sastavite brašno, prašak za pecivo i gustin.




5
Mokroj smjesi dodajte suvu i sjedinite miješajući drvenom kašikom. Zatim dodajte lješnike, čokoladu (ostavite malo sa strane za posipanje) i kašiku prosijanog kakaa. Miješajte kratko, dovoljno da se sve spoji, ali da tijesto ipak ostane malo prošarano.


6
Pravite kuglice i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Lagano ih pritisnite prstima i pospite preostalim lješnicima i čokoladom. Ja sam pravila manje kekse i ispalo ih je 20-ak.


7
Peći oko 15 minuta.


8
Gotove keksiće ostavite da se ohlade 10-ak minuta i počnite sa uživanjem :). Ukoliko vam nešto preostane, čuvajte ih u zatvorenoj metalnoj kutiji i biće svježi danima, pa čak i ukusniji jer će malo omekšati.






Preuzeto sa: natanjiru.com                                                         Autor: Milica

Nema komentara:

Objavi komentar