Vrsta jela | Vrijeme spremanja | Broj porcija | Tezina spremanja |
---|---|---|---|
Slatka pita | 80min | / | 1 2 3 4 5 |
Sastojci:
- 500g gotovih, tankih kora za pitu
- od 500 do 800g svježeg ili mrznutog voća (šljive, višnje...)
- 4 jaja
- velika šolja* šećera (3dl)*
- šolja jogurta
- šolja griza
- 120ml ulja (suncokretovog, kikirikijevog ili nekog sličnog)
- kašičica praška za pecivo
- kašičica arome vanile ili kesica vanilin šećera
- šolja šećera
- šolja i po vode
- limun (proizvoljno)
Priprema:
1
Kore za pitu podijelite na tri dijela, a šljive operite, izbacite koštice i isijecite na krupno.
2
Zagrijte pećnicu na 200°C.
3
U činiju prospite jaja, dodajte šećer i električnim mikserom mutite dok smjesa ne bude svijetla i pjenasta. Dodajte jogurt i ulje i lagano izmiješajte varjačom. Dodajte griz, prašak za pecivo i vanilu.
4
Dublji pleh ovlaš premažite uljem i počnite sa slaganjem. Svaku koru premažiti filom. Kad naslažete prvu trećinu, poslažite polovinu količine voća, a zatim nastavite postupak i sa drugom trećinom kora i stavite preostalo voće. Treći dio kora takođe naslažite uz premazivanje svake pojedinačno.
5
Vodite računa da je potrebno da ostane nekoliko kašika fila za poslednju koru.
6
U zavisnosti od veličine i oblika pleha, isijecite pitu onako kako želite da je služite.
7
Pecite je u zagrijanoj rerni 10 minuta na 200°C, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40-ak minuta.
8
Pri kraju pečenja napravite preliv od šolje šećera i šolje i po vode. Pustite da provri i dodajte na kolutove sječen limun. Zatim ostavite na ringli da ključa još nekih 6-7 minuta i prelijte preko gotove pite.
9
Prije služenja, kolač je potrebno u potpunosti ohladiti.
Preuzeto sa: na tanjiru.com Autor: Milica
Nema komentara:
Objavi komentar