Kategorije

četvrtak, 10. srpnja 2014.

Sočna pita sa šljivama




Vrsta jela Vrijeme spremanja Broj porcija Tezina spremanja
Slatka pita 80min / 1 2 3 4 5





Sastojci:


  • 500g gotovih, tankih kora za pitu
  • od 500 do 800g svježeg ili mrznutog voća (šljive, višnje...)
  • 4 jaja
  • velika šolja* šećera (3dl)*
  • šolja jogurta
  • šolja griza
  • 120ml ulja (suncokretovog, kikirikijevog ili nekog sličnog)
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica arome vanile ili kesica vanilin šećera
  • šolja šećera
  • šolja i po vode
  • limun (proizvoljno)



Priprema:




1
Kore za pitu podijelite na tri dijela, a šljive operite, izbacite koštice i isijecite na krupno.


2
Zagrijte pećnicu na 200°C.

3
U činiju prospite jaja, dodajte šećer i električnim mikserom mutite dok smjesa ne bude svijetla i pjenasta. Dodajte jogurt i ulje i lagano izmiješajte varjačom. Dodajte griz, prašak za pecivo i vanilu.

4
Dublji pleh ovlaš premažite uljem i počnite sa slaganjem. Svaku koru premažiti filom. Kad naslažete prvu trećinu, poslažite polovinu količine voća, a zatim nastavite postupak i sa drugom trećinom kora i stavite preostalo voće. Treći dio kora takođe naslažite uz premazivanje svake pojedinačno.


5
Vodite računa da je potrebno da ostane nekoliko kašika fila za poslednju koru.


6
U zavisnosti od veličine i oblika pleha, isijecite pitu onako kako želite da je služite.


7
Pecite je u zagrijanoj rerni 10 minuta na 200°C, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40-ak minuta.


8
Pri kraju pečenja napravite preliv od šolje šećera i šolje i po vode. Pustite da provri i dodajte na kolutove sječen limun. Zatim ostavite na ringli da ključa još nekih 6-7 minuta i prelijte preko gotove pite.


9
Prije služenja, kolač je potrebno u potpunosti ohladiti.







Preuzeto sa: na tanjiru.com                                                         Autor: Milica

Nema komentara:

Objavi komentar