Vrsta jela | Vrijeme spremanja | Broj porcija | Tezina spremanja |
---|---|---|---|
Poslastica | 90min | 30 | 1 2 3 4 5 |
Sastojci:
Karamel Ganache:
- 200 g mliječne čokolade
- 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 540 g vrhnja
- 134 g maslaca sobne temperature
- 3,5 g soli
- 284 g šećera
"Petit Beurre" :
- 250 g maslaca sobne temperature
- 125 g šećera
- 290 g brašna
- 41 g gustina
- 5 g soli
Žele od naranče:
- 200 g soka od naranača
- 4 g želatine u listićima
- 1 g agar agara
- 10 g šećera
Priprema:
1
Karamel Ganache:
zakuhajte vrhnje.
zakuhajte vrhnje.
2
Karamelizirajte šećer tako da dobro zagrijete malo veći lonac i postepeno usipate šećer.
3
Kada se karamelizirani šećer počne pjeniti ugasite vatru i polako miješajući pjenjačom ulijevajte vrhnje.
4
Kuhajte karamel do 110 C te na ledu ohladite do 70 C.
5
Prelijte preko čokolade i izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte maslac i sol i sve zajedno još jednom izmiksajte.
6
Ulijte u plitki četvrtasti kalup kojeg ste prethodno obložili prozirnom folijom.7
Ostavite par sati u frižideru da se stisne.
8
Petit Beurre":
Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane svijetlo i pjenasto.
Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane svijetlo i pjenasto.
9
Dodajte sol, brašno i gustin i samo lagano umiješajte dok se sve ne poveže.
10
Formirajte u blokove i stavite u frižider na par sati, dok ostatak možete zamrznuti za kasnije.
11
Nakon što se tijesto stislo u frižideru, razmrvite ga i stavite peći na 180 C oko 15 min.
12
Želatin od naranče:
namočite želatin u hladnoj vodi.
namočite želatin u hladnoj vodi.
13
Stavite u lončić sok, dodajte agar pomješan sa šećerom i pustite da zakuha.
14
Kuhajte 1 minutu i dodajte želatin.
15
Ulijte u što plići kalup kako bi ste dobili tanak sloj žela.
16
Za serviranje istucite 2 dcl vrhnja za šlag sa 20 g šećera.
17
Povucite liniju na tanjuru i položite komad ganachea.
18
Pospite kakaom, "petit beurre" keksom, rozim paprom, hrskavim čokoladnim kuglicama te položite komadić želea.
Preuzeto sa: gastro.hr Autor: Tea Mamut
Nema komentara:
Objavi komentar